промена сајта
Унеси појам и претражи Тараба Портал.
тема
корпа

#ДИСК

Изворно: disc

Порекло: античко

Врста речи: именица

Алтернативе:

Домаће алтернативе

#диск #дискета #плоча #колут

Стране алтернативе

#circle #round.

дечко врти дискове

Детаљи

Значење

тања плоча округлог облика специјалне намене (нпр. део кочница аутомобила; компонента рачунара); анатомска плочица изграђена од хрскавице или везивног ткива која се налази између зглобова; округла дрвена плоча (обима око 20 цм) с металним језгром [која се користи као реквизит у спорту]; носилац информација; танка, метална плоча за похрањивање података са које се читају, или на коју се уписује магнетским или оптичким путем.

Напомена

/

Правилна употреба

Превише података складиштим на хард диску, сними део на друге дискове.

Неправилна употреба

Стави на диск. Баци диск.

Занимљивост

Овај грцизам је пример како речи страног порекла (неологизми) мењају значења у језику који их је преузео, илуструјући полисемију (вишезначност). Некада се више употребљавају, некада мање. Док интернет није био развијен, дискови су се користили за гледање филмова, похрањивање музике, међусобно размењивали, самим тим и ова реч се чешће чула у језику. Сада се углавном користи да означи компоненту рачунара.

Иначе, ова реч је веома стара и древна. У Старој Грчкој је спортска дисциплина ,,бацање диска" била веома цењена, зато су уметници често у својим делима представљали ове спортисте. Најпознатији од тих уметника био је Мирон, који је живео у првој половини 5. века пре наше ере. Његов Дискоболос (,,Бацач диска") сачуван је у више римских копија, које се чувају у Ватиканском музеју и палати Ланцелоти у Риму, као и у Британском музеју.

Примећујеш ли колико је језик динамичан систем? Једна реч од спортског реквизита доспела је до назива компомемте рачунара и осталих ,,паметних уређаја".

Итересантан пут, зар не? У ком значењу најчешће употребљаваш реч диск?

Подели реч на друштвеним мрежама

Тагови

Посети наш Инстаграм профил

chat_bubble chat_bubble

Коментари (0)

Да би оставио/ла коментар, мораш имати профил и бити пријављен/a.

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране

Производи у корпи

Преглед корпе

Број производа:

0

Цена:

0 РСД

Укупан износ куповине:

0 РСД