Последњи пут ажурирано: 03. 06. 2024. године

Политика приватности

Сврха Политике заштите личних података (у даљем тексту: Политика) је упознавање појединаца, корисника и других лица (у даљем тексту: Лица) са сврхом и основом обраде личних података од стране „Тараба Портал“ Тараба д.о.о. Београд, Булевар Маршала Толбухина 44/10, 11070 Нови Београд (у даљем тексту: Тараба Портал), као и са правима Лица у овој области.

Политика приватности је саставни део Услова коришћења сајта Taraba.rs, као и самог Портала Тараба. 

У Политици су, у складу са Законом о заштити података о личности Републике Србије, Уредбом (ЕУ) 2016/679 Европског парламента и Савета од 27. априла 2016. о заштити Лица при обради личних података и о слободном протоку таквих података, као и укидањем Директиве 95/46/ЕС (у даљем тексту: Општа уредба о заштити података или ГДПР), садржане следеће информације::

 • контакт информације Тараба Портал и контакт овлашћене особе за заштиту података,
 • сврхе, основе и врсте обраде различитих врста личних података Лица, укључујући и профилисање личних података Лица,
 • пренос података трећим лицима и у треће земље,
 • време чувања појединих врста личних података,
 • права Лица у вези са обрадом личних података,
 • права на подношење жалбе у вези са обрадом личних података.

Руковалац личних података Лица који се обрађују у складу са Политиком заштите личних података је Тараба д.о.о.. У оквиру Тараба Портала је именована овлашћена особа за заштиту података, лице за заштиту података о личности, која је доступна на електронској пошти: privatnost@taraba.rs


Наша посвећеност приватности:
Ова Политика приватности објашњава како Тараба, укључујући ентитете у другим крајевима света, идентификоване повремено на нашој интернет страници на taraba.rs ("интернет страница"), са напоменом да су ти ентитети појединачно одговорни за прикупљање и обраду личних информација), ("ми", "нама" и "наш" се у складу са тим тумачи) користи и штити ваше личне податке које смо прикупили или које сте нам доставили, путем ваше интеракције на овој интернет страници или на неки други начин.

Измене Политике приватности:
Наша Политика приватности може повремено бити ажурирана, зато вас молимо да проверите да ли сте упознати са најновијом верзијом. Потрудићемо се да поставимо информације о датим променама које се односе на примену Политике приватности најмање 30 дана пре него што их примењујемо. Такође, требало би да с времена на време проверите и остале услове који се односе на вашу употребу на интернет страницама.

Лични подаци које сакупљамо:
Ваши лични подаци могу бити прикупљени на различите начине, на пример:

 • ако сте нам доставили ваше личне информације приликом коришћења ових интернет страница
 • ако сте нам доставили ваше личне информације у процесу пријаве да нас подржите, приликом информисања о нашим активностима или догађајима или приликом пријаве за учешће у неком од наших пројеката
 • ако присуствујете неком од наших догађаја
 • ако пошаљете упит или аплицирате везано за наставак професионалне каријере код нас у организацији
 • ако се претплатите на наш лист контаката како бисте добили билтене (newsletter) и друге електронске поруке од нас;
 • ако се региструјете на нашој блог платформи и пишете за нас
 • ако нас контактирате поводом неког упита или проблема везаног за нашу интернет страницу;


Тип личних података које прикупљамо укључују ваше име, презиме, адресу е-поште и друге информације које се тичу лично вас, а које сте изабрали да нам доставите. Такође, можемо да прикупимо информације о вашој коришћеној интернет страници (на пример, УРЛ који сте дошли на нашу страницу, савет оперативног система и које сте посетили током вашег боравка на нашој страници). За више информација о начину на који радимо, молимо вас погледајте одељак „Колачићи“ испод.

Такав тип података у овој Политици приватности се назива "Лични податак"

Врсте прикупљених података
Приликом коришћења наших Услуга, можемо прикупљати одређене личне податке од Вас. Ови подаци могу укључивати:

 • Име и презиме
 • Адреса е-поште
 • Број телефона
 • Адреса становања
 • Остали лични подаци које нам добровољно доставите приликом коришћења наших Услуга


Коришћење личних података:
Можемо користити ваше личне податке у следеће сврхе:

 • како бисмо вам пружили приступ нашој интернет страници, како бисмо одржавали и побољшавали нашу интернет страницу;
 • у сврху директног маркетинга (укључујући промоцију рада Оригинала или комуникације везано за неки догађај који приређујемо). Након вашег јасног пристанка, а у складу са законима на снази, ми вас можемо контактирати у те сврхе електронским путем (на пример преко е-поште или преко друштвених мрежа).
 • како бисмо вас обавестили и слали вести о нама или неком пројекту, кампањи или догађајима које приређујемо или планирамо;
 • како бисмо обрадили ваше пријаве за посао који сте нам послали
 • како бисмо вас позвали да учествујете у анкетама и истраживањима;

*Напомена: Ако желите да ажурирате своје личне податке или да престанете да примате ову врсту комуникације, молимо вас да нас контактирате путем адресе коју можете наћи испод у одељку Контакти;

Такође, с времена на време, можемо да користимо ваше личне податке и у друге сврхе, након што сте на то пристали.

Законске регулативе:
Ми прикупљамо и обрађујемо ваше личне податке у сагласности са примењеним законима који регулишу приватност података и њихову заштиту. Ово укључује Уредбу ЕУ о општој заштити података 2016/679 (У даљем тексту: ГДПР), као и све националне законе, укључујући Закон о заштити потрошача Републике Србије, са циљем да имплементира, допуни, измени или замени ГДПР с времена на време и друге законе сличног типа који могу бити примењени на територији где ми послујемо и прикупљамо и обрађујемо личне податке.

Откривање личних података трећим лицима:
Ми никада не продајемо, не тргујемо и не изнајмљујемо ваше личне податке. Ми нећемо пружити ваше личне податке трећим лицима без вашег знања. Једини изузетак од овог правила је у случају да нас закон обавезује и када не смемо о томе да вас обавестимо (нпр. у случају полицијске и судске истраге). Ако смо правно у могућности, увек нам је циљ да осигурамо да личне податке користе једино трећа лица у законите сврхе и у сагласности са овом Политиком Приватности.

Требало би да знате да законска заштита личних података према важећим законима у Сједињеним Америчким Државама, Србији и другим земљама ван ЕУ можда није еквивалентан ниво заштите који пружа законодавство ЕУ. Ипак, у свим случајевима, лични подаци биће доступни само особљу, волонтерима и свим овлашћеним лицима који су у обавези да третирају личне податке у складу са стандардима приватности које објашњава ова Политика и примењивани закон.

 • Малолетна лица – Малолетно лице које је навршило петнаест година може самостално да даје пристанак за обраду података о својој личности у коришћењу Услуга. Ако се ради о малолетном лицу које није навршило петнаест година, за обраду података пристанак мора дати родитељ који врши родитељско право, односно други законски заступник малолетног лица..
 • Безбедност и заштита личних података – користимо прикладне техничке и организационе безбедносне мере како бисмо заштитили ваше личне податке од приступа неауторизованих појединаца и против незаконите обраде, случајног губитка, уништења или оштећења. Такође настојимо да предузмемо све кораке како бисмо заштитили личне податке од екстерних претњи. Међутим, увек су присутни потенцијални ризици када се шаљу информације преко јавних мрежа или приликом коришћења јавних компјутера и не можемо 100% да гарантујемо безбедност откривених или преношених података преко јавних мрежа.
 • Чување података – Критеријуми који користимо за чување података су засновани на циљевима због којих податке и прикупљамо, као и на законским обавезама и упутствима издатим од стране релевантних регулаторних тела (Повереник за информације).


У вези са задржавањем личних података за директни маркетинг, личне податке чувамо док год је то у складу са законом и упутствима издатим од стране надлежних регулаторних органа на релевантним територијама. Нпр. Након потврде брисања налога на нашем Порталу, Корисник ће одмах бити искључен и неће моћи да се пријави. Уколико одлучи да врати налог, може да нас контактира у року од 90 дана, и ми ћемо га поново активирати са свим постојећим подацима. Након истека 90 дана сви подаци ће бити трајно анонимизовсни, и самим тим неће бити никада више коришћени ни у једну сврху.

Наша политика колачића:
Приликом коришћења наше интернет странице пристајете на коришћење „колачића“ и сличних технологија које могу да прате вашу активност. Колачићи су мали делови информација које наш интернет сервер шаље интернет претраживач (нпр. Internet Explorer, Safari, Google Chrome, Firefox) на рачунар или уређај са ког приступате нашој интернет страници. Они нам омогућавају да прикупимо информације о вашем уређају и интернет активности.
Употреба неких од ових колачића није обавезно за рад ове интернет странице, али нам омогућава да вам пружимо боље искуство у претраживању. Колачићи могу бити обрисани или блокирани променом подешавања вашег интернет претраживача, међутим, у том случају неке функције интернет странице неће функционисати како је предвиђено или нећете бити у могућности да приступите одређеним деловима интернет страница. Информације прикупљене колачићима се неће користити за идентификацију личности појединаца, а подаци се односе на обрасце коришћења интернет страница које се налазе под нашом контролом. Ови колачићи ће се користити у следеће сврхе:

 • ради побољшања употребљивости интернет страница;
 • како би ваш уређај или рачунар остао запамћен између сукцесивних посета; и
 • како би биле спроведене анонимне статистичке анализе ради унапређења функционалности ове интернет странице или других услуга које се нуде путем интернет страница.


Ова интернет страница користи и Гугл аналитику (Google Analytics) за чување информација које шаљете серверу када посетите интернет страницу. Ове информације укључују ИП адресу вашег уређаја, геолокацију, прегледане странице и документа која су постављена на интернет, измењена или обрисана.

За више информација о Гугл аналитици и њиховим правилима заштите приватности посетите следећу страницу.

Имајте на уму да када приступите интернету и када кликнете на линкове треће стране, који се могу наћи на овој интернет страници, те треће стране (укључујући, на пример, када кликнете на линкове за „дељење“ интернет странице, чланак или други садржај преко Facebook-а, Instagram-а, Twitter-а, Pinterest-а или друге друштвене мреже) такође могу да користе колачиће на њиховим интернет страницама, над којима немамо никакву контролу.

Платформа трећих лица
Ако приступите интернет страници било ког трећег лица користећи везу на овој интернет страници, руководиоци тих других интернет страница користе наше контроле и могу да прикупе ваше личне податке у складу са својом политиком приватности, стога би требало да проверите услове примењиве политике приватности када посећујете интернет странице трећих лица.

Како обрађујемо ваше личне податке и на основу којих закона:

 1. када пристанемо да вам пружимо неки предмет и/или услугу, како бисмо предузели било какве предуговорне кораке на ваш захтев и/или како бисмо испунили наше уговорне обавезе према вама
 2. када нам је неопходно да користимо ваше личне податке за наш легитимни интерес како бисмо били у могућности да промовишемо и руководимо радом нашег Портала. Увек ћемо улагати напор да применимо овај легитимни интерес на начин који неће прекомерно нарушити ваша законска права и слободу и нарочито, ваше право на приватност
 3. када сте слободном вољом пружили ваш јасан, информисан и недвосмислен пристанак да користимо ваше личне податке за посебне сврһе, као што је слање електронске маркетиншке комуникације ако сте појединац а где је то тражено од вас од стране примењеног закона и/или
 4. када је неопходно да прикупимо, обрадимо или задржимо ваше личне податке како бисмо били у сагласности са законским или регулативним обавезама.


Права заштите ваши личних података:
Према ГДПР-у имате законско право да захтевате информације о личним подацима које се чувају о вама, за шта се користе лични подаци и коме могу бити откривени, као и одређене друге информације (назив захтева: „захтев субјекта за добијање информација“).

Уобичајено имамо на располагању месец дана да одговоримо на такав тип, међутим, ако је у питању сложен захтев, биће нам потребно два месеца пре него што будемо у могућности да вам одговоримо. Задржавамо право да одбијемо или наплатимо за време проведено у разрешавању административног проблема уколико је захтев неразуман или преопширан.

Можемо такође затражити даље информације како бисмо локализовали појединачну информацију коју тражите пре него што бисмо могли да одговоримо у потпуности на захтев и може доћи до примене одређених законских изузећа неких информација које се обелодањују приликом одговарања на захтев субјекта за добијање информација.

Такође, имате и следећа права, која можете остварити тако што ћете се обратити писаним захтевом:

 1. право приступа подацима,
 2. право исправке,
 3. право на брисање података (право на заборав),
 4. право на ограничену обраду,
 5. право на преносивост података,
 6. право приговора.

Сви ови захтеви могу бити прослеђени трећим лицима који обрађују ваше личне податке у наше име.

Ако желите да остварите неко од горе наведених права или ако имате каквих недоумица о томе како се користе ваши лични подаци молимо вас да нас контактирате на емаил privatnost@taraba.rs, поштом на Тараба д.о.о. Београд, Булевар Маршала Толбухина 44/10, 11070 Нови Београд. Имајте на уму да ћете можда морати да нам пружите одговарајуће доказе о вашем идентитету пре него што будемо у могућности да вам одговоримо.

Слично томе, свако Лице на које се односе лични подаци има право да поднесе жалбу директно Поверенику за информације, ако сматра да обрада личних података у вези са њим крши српске или ЕУ прописе из области заштите података о личности.

Ако је Лице поднело уредан захтев Тараба д.о.о. за остваривање права уз претходно извршену поуздану идентификацију подносиоца захтева и након пријема одговора Тараба д.о.о. на основу уредно поднетог захтева сматра да лични подаци које је примило нису лични подаци које је тражило, или да није примило све захтеване личне податке, може поднети Тараба д.о.о. Београд, Булевар Маршала Толбухина 44/10, 11070 Нови Београд, образложену жалбу Тараба д.о.о. у року од 15 дана, пре него што се обрати Поверенику за информације. Тараба д.о.о. мора одлучити о жалби као о новом захтеву у року од 15 радних дана.


Контакт:
У случају да имате додатних питања или захтев везан за коришћење личних података, молимо вас да нас контактирате путем мејла на privatnost@taraba.rs

Производи у корпи

Преглед корпе

Број производа:

0

Цена:

0 РСД

Укупан износ куповине:

0 РСД