промена сајта
Унеси појам и претражи Тараба Портал.
тема
корпа

#ГЕЈМЕР

Изворно: gamer

Порекло: енглеско

Врста речи: именица

Алтернативе:

Домаће алтернативе

#играч #коцкар

Стране алтернативе

#*player #competitor.

дечко игра игрице

Детаљи

Значење

играч; конзумент видео игара; креатор видео игара; играч спортских или друштвених игара.

Напомена

/

Правилна употреба

Ти си страствени играч видео игара.

Неправилна употреба

Он је гејмер епских размера.

Занимљивост

Израз гејмер потиче из енглеског језика. Првобитно је означавао коцкара, а био је у употреби вероватно од 1422. године, када су у градским законима Волсола у Енглеској опоменути: ,,Сви играчи коцкица, спортских или неких незаконитих игара".

Међутим, овај пропис није усвојен у САД-у, где је доведен у везу са другим врстама забава. У САД -у се овај израз користио у значењу: ,,играч ратних игара који се игра војним и стратешким оруђем и оружјем". Када је Dungeons&Dragons објављен, првобитно је пласиран као стратешка, борбена игра, али су га касније креатори описали као игру са личним залагањем. И они су своје играче називали гејмерима и тада је реч променила дефиницију од некога ко се коцка, у некога ко игра друштвене игре и/или видео игре.

Данас, у млађој популацији до 30 година претежно мушкарци играју видео игре, док у старијој, преко 50 година предњаче жене. Играње видео игара је доста распрострањено и заступљено, па је њихово креирање постало озбиљна индустрија.

У Србији је у 2020. години ова индустрија приходовала око 120 милиона евра, и бележи годишњу стопу раста од око 20 процената. У њој тренутно ради више од 2 000 запослених, у преко 120 компанија. Трећину запослених чине жене, а највише се развијају игре за мобилне телефоне (40 процената) и PC платформе (33 процената).

Подели реч на друштвеним мрежама

Посети наш Инстаграм профил

chat_bubble chat_bubble

Коментари (0)

Да би оставио/ла коментар, мораш имати профил и бити пријављен/a.

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране

Производи у корпи

Преглед корпе

Број производа:

0

Цена:

0 РСД

Укупан износ куповине:

0 РСД