тема

#ЊУЗЛЕТЕР

Изворно: newsletter

Врста речи: именица

Алтернативе:

Домаће

#вест

#новост

#обавештење

#летак

#флајер

#допис

#информација

#електронски билтен

човек чита свитак

Стране

#/

Детаљи

Значење

новост, информација, обавештење које се шаље електронском поштом

Правилна употреба

Написани су њузлетери и прослеђени свима.

Неправилна употреба

Дат ти је њузлетер.

Напомена

/

Занимљивост

Најстарији пронађени физички билтен, објављен још 131. пре Христа. То су били листови који су садржавали информације за јавност: вести, војне објаве, вести са суда. Са развојем индустрије и модерног друштва билтени су постајали комерцијалнији.

Фугери су били власници важне финансијске куће у немачком граду Аугсбургу и  имали су редовне билтене који су били су добро познати чак и странцима. Билтени трговаца садржали су комерцијалне информације о доступности и ценама различитих добара и услуга, али су такође могли да садрже и политичке вести, баш као што савремени финансијски уредник мора да размотри шири опсег догађаја који ће вероватно утицати на економске трансакције.

Комерцијални билтен је тако постао први носилац „озбиљних“ вести, са својим покушајем редовног, учесталог објављивања. Ови рани билтени формирали су основу за новине које су се појавиле након тога.

Кад се боље размисли, логично је да се билтен претворио у новине. У ствари, прве новине биле су Relation of Strasbourg, први пут штампане 1609.

Данас, у савременом свету билтени су сличнији сасвим другачијој форми - писмима и обично се шаљу електронском поштом.

Подели реч на друштвеним мрежама

suggest
стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране