тема

#ЧИЛИРАЊЕ

Изворно: chilling

Врста речи: именица

Алтернативе:

Домаће

#одмарање

#опуштање

#предах

#релаксација

#одмарање

жена опуштено чита

Стране

#relaxing

Детаљи

Значење

опустити се и одморити; направити предах од устаљених обавеза, релаксирати се.

Правилна употреба

С обзиром да постоје речи у српском језику које означавају овај појам (опуштање, одмарање, релаксација, предах), овај израз може се изменити коришћењем домаћих алтернатива. Пример: „Прија ми опуштање".

Неправилна употреба

Прија ми чиловање.

Напомена

/

Занимљивост

Овај израз је настао под утицајем широке употребе енглеског глагола chill out, што дословно у преводу значи ,,охладити се".

 

Трансфером значења ,,охладити главу", у колоквијалном говору се наведени термин проширио на нашим просторима и подразумева узимање одмора, предаха. То је тај период дана (или најчешће ноћи ако питате нас) када преовладава израз који су вам вероватно спомињали старији у кући – пустите мозак на отаву! За оне који нису сигурни шта реч „отава“ представља, у питању је јесења трава. Дакле, док се одмара, пушта се мозак на испашу.

 

Поред изворног значења које алудира на одмор, ова реч на енглеском може да подразумева и глаголе „застрашити, заплашити“, у зависности од контекста. Радохоличари одмор виде као нешто chilling, на пример. Како бисмо избегли мискомуникацију и  избегли прављење паралеле да је одмор застрашујућ, иако за то постоји мала вероватноћа, када гледамо филм (,,Опенхајмера", рецимо) уместо уношења података у Excel табелу због посла, рећи ћемо да је гледање филма један вид одмора и релаксације.

 

Подели реч на друштвеним мрежама

suggest

Посети нашу инстаграм страницу

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране