промена сајта
Унеси појам и претражи Тараба Портал.
тема
корпа

#ЛАЈК

Изворно: like

Порекло: енглеско

Врста речи: именица

Алтернативе:

Домаће алтернативе

#свиђање #допадање #одобравање #подршка

Стране алтернативе

#liking #liking #approving #supporting.

људи изражавају свиђање

Детаљи

Значење

свиђање; знак који се графички изражава као подигнути палац, у значењу одобравања, свиђања, допадања, па чак и подршке.

Напомена

/

Правилна употреба

Иако се често чује, не треба употребљавати ову реч у формалним приликама. Тренутно не постоји адекватна алтернатива у српском језику за ову реч. Најприближнија правилна употреба би била: Ова објава је имала преко хиљаду реакција.

Неправилна употреба

Ова објава је имала преко хиљаду лајкова.

Занимљивост

И у енглеском like потиче из сленга и жаргона. Ова реч је била део популарне културе која датира још од 1928. године и стрипа у ,,Њујоркеру" који приказује две жене које разговарају о радном простору мушкарца:

„Шта има – страшно?"

„Не, он има као поткровље".

Злогласна употреба like појавила се као лингвистички додатак још у 19. веку у следећем одломку у роману „Отети" Роберта Луиса Стивенсона из 1886: Шта je погрешно у вези са тобом?

Компликује се ствар јер се у енглеском like користи и као именица, и као глагол, прилог, придев, предлог, везник. Иако се у српском језику чују и пишу, именица ,,лајковање" и глагол ,,лајковати", ове речи треба употребљавати само у колоквијалном говору, у контексту који је у вези са активностима на друштвеним мрежама.

У последње време се неке појаве, понуде, производи, или особе сагледавају по броју ,,лајкова" односно ,,свиђања" на друштвеним мрежама. Тај начин размишљања није присутан само међу млађом популацијом, већ и у пословном, корпоративном свету. Број свиђања (,,лајкова") није пресудан критеријум, али се узима као једна од референци.

Mноге компаније на основу броја свиђања на друштвеним мрежама формирају попусте, пакете и акцијске понуде, стога вољало би и промислити шта и зашто обележавамо да нам се нешто свиђа.

Када ти најчешће говориш лајк?

Подели реч на друштвеним мрежама

Посети наш Инстаграм профил

chat_bubble chat_bubble

Коментари (0)

Да би оставио/ла коментар, мораш имати профил и бити пријављен/a.

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране

Производи у корпи

Преглед корпе

Број производа:

0

Цена:

0 РСД

Укупан износ куповине:

0 РСД