промена сајта
Унеси појам и претражи Тараба Портал.
тема
корпа

#КОНТРОЛ ФРИК

Изворно: Control freak

Порекло: енглеско

Врста речи: именица

Алтернативе:

Домаће алтернативе

#супервизор #контролор

Стране алтернативе

#controller #inspector

Контролисање светла у кући

Детаљи

Значење

Oсоба која жели све да држи под личном контролом и стално све проверава.

Напомена

У питању је поремећај личности, не неуролошки поремећај.

Правилна употреба

Проверава и прати све, он је вечити контролор.

Неправилна употреба

Прати све, јер је контрол фрик.

Занимљивост

Овакве особе могу бити проблематичне и напорне како себи, тако и другима. Иза њихове жеље да све држе под контролом, крије се недостатак емоционалне дубине, недостатак емпатије, а по Фројду, корен ове аномалије се налази у неком очају који је особа доживела у детињству.

Контролне радње могу бити до те мере изражене да за ту особу неосетно постану опсесија, што свакако представља оптерећење. Ове особе пате од лажне илузије да су заправо перфекционисти, имају искривљену и нетачну перцепцију, јер их омета жеља да све држе под контролом.

Штетни и лоши су на водећим позицијама, али су веома продуктивни на позицијама које подразумевају неке провере и надзор. Најчешће немају тачну и истиниту слику ни о себи, ни о другима, а ни исправну процену ситуације. Њихови резултати су кратког даха и дугорочно су неодрживи.

Најпознатији пример је војвода Велигтон, који је чак савладао и Наполеонову војску, а за победу код Ватерлоа је као војни командант несумњиво био практични вођа, који је својим подређенима слабо веровао, показујући тако многе карактеристике особе који жели све да држи под личном контролом.

Ја сам дужан да будем свугде и ако сам одсутан из било које операције, нешто пође како не треба. Успех се може постићи само пажњом на најситније детаље, написао је 1811. године, што потврђује да је био подложан опсесији и контроли.

Кратко је био премијер, није уживао симпатије већине, прозвали су га ,,гвоздени војвода”, што илуструје начин управљања и краткотрајну владавину, која је била обележена немирима и нередима.

 

Подели реч на друштвеним мрежама

Посети наш Инстаграм профил

chat_bubble chat_bubble

Коментари (0)

Да би оставио/ла коментар, мораш имати профил и бити пријављен/a.

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране

Производи у корпи

Преглед корпе

Број производа:

0

Цена:

0 РСД

Укупан износ куповине:

0 РСД