#ДЕЈТ

Алтернативе

Домаће алтернативе

#састанак #сусрет #судар (жаргонизам) #рандеву

Стране алтернативе

#meeting #occasion

Детаљи

Изворно: date

Порекло: енглеско

Врста речи: именица

Правилна употреба

Имам неки састанак вечерас.

Неправилна употреба

Имам неки дејт вечерас.

човек и жена се упознају

Значење

Састанак; договорен сусрет.

Занимљивост

Готово упоредо са овим англицизмом, чује се и глаголска именива ,,дејтинг" у истим контекстима и значењема (види одредницу #спид). У комбинацији са другом речју настала је и синтагма ,,спид дејтинг" (,,брзо упознавање").

,,Спид дејтинг" је данас социјални феномен, а измислио га је 1998. године рабин из Лос Анђелеса, Јаков Дејо, као начин да слободни Јевреји пронађу партнере. Први састанак за брзо упознавање догодио се у једном кафеу на Беверли Хилсу. Убрзо се концепт проширио ван граница САД.

Вечери упознавања сада се организују свуда у свету, у ресторанима, баровима, дискотекама. Формирају се и групе по верској основи, упознају се љубитељи књига, и томе слично. У Кини се одржава и пословни ,,спид дејтинг", са циљем да се упознају бизнисмени и процене да ли би могли да сарађују.

А код нас? У агенцијима организују вечери, имајући у виду годиште, интересовања клијената, постоје групе у којима су разведени мушкарци и жене без деце, разведени са децом, странци... Можете да бирате у којој ћете се појавити.

Сцена ,,спид дејтинга" било је у серијама ,,Фрејжер", ,,Ред и закон", ,,Монк", ,,Симпсонови"... Ипак, популарност највише дугује Миранди из ,,Секса и града", која је у једној епизоди ишла на брзо упознавање да пронађе дечка и, схвативши да је се мушкарци плаше, јер је успешна адвокатица, слагала је да ради као стјуардеса. Тако је свет видео да на брзо упознавање не иду ,,губитници", него успешни и гламурозни људи, али отуђени и презаузети да би на уобичајан начин упознали сродну душу.

Мада, никад се не зна. Добро је што након ,,брзог упознавања" једноставно можете прећи на следећу столицу и нову особу, без журбе 😇

Подели реч на друштвеним мрежама

chat_bubble chat_bubble

Коментари (0)

Да би оставио/ла коментар, мораш имати профил и бити пријављен/a.

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране

Производи у корпи

Преглед корпе

Број производа:

0

Цена:

0 РСД

Укупан износ куповине:

0 РСД