тема

#ДЕЈТ

Изворно: date

Врста речи: именица

Алтернативе:

Домаће

#састанак

#сусрет

#судар (жаргонизам) рандеву

човек и жена се упознају

Стране

#*

Детаљи

Значење

састанак; договорен сусрет

Правилна употреба

Имам неки састанак вечерас.

Неправилна употреба

Имам неки дејт вечерас.

Напомена

/

Занимљивост

Готово упоредо са овим англицизмом, чује се и глаголска именива ,,дејтинг" у истим контекстима и значењема (види одредницу #спид). У комбинацији са другом речју настала је и синтагма ,,спид дејтинг" (,,брзо упознавање").

,,Спид дејтинг" је данас социјални феномен, а измислио га је 1998. године рабин из Лос Анђелеса, Јаков Дејо, као начин да слободни Јевреји пронађу партнере. Први састанак за брзо упознавање догодио се у једном кафеу на Беверли Хилсу. Убрзо се концепт проширио ван граница САД.

Вечери упознавања сада се организују свуда у свету, у ресторанима, баровима, дискотекама. Формирају се и групе по верској основи, упознају се љубитељи књига, и томе слично. У Кини се одржава и пословни ,,спид дејтинг", са циљем да се упознају бизнисмени и процене да ли би могли да сарађују.

А код нас? У агенцијима организују вечери, имајући у виду годиште, интересовања клијената, постоје групе у којима су разведени мушкарци и жене без деце, разведени са децом, странци... Можете да бирате у којој ћете се појавити.

Сцена ,,спид дејтинга" било је у серијама ,,Фрејжер", ,,Ред и закон", ,,Монк", ,,Симпсонови"... Ипак, популарност највише дугује Миранди из ,,Секса и града", која је у једној епизоди ишла на брзо упознавање да пронађе дечка и, схвативши да је се мушкарци плаше, јер је успешна адвокатица, слагала је да ради као стјуардеса. Тако је свет видео да на брзо упознавање не иду ,,губитници", него успешни и гламурозни људи, али отуђени и презаузети да би на уобичајан начин упознали сродну душу.

Мада, никад се не зна. Добро је што након ,,брзог упознавања" једноставно можете прећи на следећу столицу и нову особу, без журбе 😇

Подели реч на друштвеним мрежама

suggest

Посети нашу инстаграм страницу

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране