тема

#ТАГОВАТИ

Изворно: tag

Врста речи: глагол

Алтернативе:

Домаће

#обележити

#означити

#именовати

#позвати

#кодирати

жена која труби

Стране

#/

Детаљи

Значење

Обележити, означити некога или локацију на фотографији или на догађају; писање нечијег имена или ознаке да би се та особа позвала ради учешћа у комуникацији; исписати контролни код у структурама података по коме ће се вршити инструкције.

Правилна употреба

Обележи ме на својој последњој објави.

Неправилна употреба

Тагуј ме на својој последњој објави.

Напомена

/

Занимљивост

За неке, прва помисао на реч таговање јесте дечија игра обележавања, која је најчешће доминирала по игралиштима и парковима. Јурњава кроз парк значила је да се бежи од обележавања – онај ко је бивао додирнут, тај је испадао из игре.

 

Шта може поћи наопако приликом таквих безопасних интеракција? Кратак одговор – све.

 

После неколико немилих случајева који су се догодили на простору САД, директори школа су почели да забрањују ову игру, сматрајући да је с почетка направљен мањак баланса између моћи старије/јаче и млађе/слабије деце када учествују, као и да је томе допринела генерална антипатија према елиминационим играма. Неке школе су направиле компромис, где је било могуће учествовати у овој активности ако неко од запослених школе надгледа децу. Оно што се такође развило јесте „лептирово обележавање“, које подразумева једино лагано додиривање некога када је обележен, уместо потенцијалног испољавања агресивног понашања.

 

Данас најчешће користимо опцију обележавања на мрежама како бисмо скренули пажњу свом пријатељу/ици да је видео слику где је обележен. На њој пише да током следећег виђања мора да вас части палачинкама.

Подели реч на друштвеним мрежама

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране