промена сајта
Унеси појам и претражи Тараба Портал.
тема
корпа

Некомерцијална музика: Традиција или реинтерпретација?

Област: друштво/социологија

Тип: Приче о...

Увод

Стање етномузике у Србији је живо и динамично, одражавајући богатство културног наслеђа овог региона. Традиционална етномузика и даље има снажан утицај, посебно у руралним подручјима, где се често одржавају традиционални музички догађаји и фестивали. Међутим, постоји и модерна реинтерпретација етно звука која се појављује у урбаним срединама, што доприноси разноврсности и еволуцији ове музичке форме. Поред тога, постоје и институције попут Асоцијације Србије која ради на очувању и промоцији традиционалне етномузике кроз различите пројекте и иницијативе.

Епизода: Етномузика: Да ли ће традиционална музика опстати?

У овој епизоди говорили смо о теми етномузике са Маријом Витас, уредницом магазина етноумље и заменицом председника World Music Asocijacije Srbije. Откривамо да је етномузика дубоко укорењена у наш живот и да кроз време она мења своје форме, у складу са временом, иако је и даље присутна. Кроз овај разговор поставља се питање хоће ли традиционална музика наставити да живи у овој генерацији или не.

Гост - Марија Витас

Марија Витас (рођена у Београду, 1980. године) је етномузиколог. Уредница магазина Етноумље и Интернет портала, координатор послова репрезентативности, уредница Balkan World Music Chart-a. Дубоко ј...

Погледај више о госту
Води: Ана Станковић 26. 11. 2023.

Закључак

Eтномузика у Србији остаје важан део културног идентитета, одражавајући историју и дух региона кроз звуке и приче које преноси. Кроз традиционалне инструменте, извођаче и фестивале, етномузика оживљава и наставља да инспирише људе широм света. Уз подршку институција попут Асоцијације Србије, наставља се рад на очувању и промоцији овог драгоценог културног блага за будуће генерације.

Подели причу на друштвеним мрежама

chat_bubble chat_bubble

Коментари (0)

Да би оставио/ла коментар, мораш имати профил и бити пријављен/a.

Сличне приче

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране

Производи у корпи

Преглед корпе

Број производа:

0

Цена:

0 РСД

Укупан износ куповине:

0 РСД