тема

Неологизми и жаргонизми

Област: култура

Тип: Приче о...

Увод

Тема ове Тараба приче су Неологизми и жаргонизми. Гошћа прве епизоде је стручна и шармантна Марина Ђенадић, филолошкиња и уредница Креативне радионице Балкан.

Епизода: Епизода 1 - Неологизми

Причамо о уласку неологизама у наш језик од грцизама па до англицизама, са освртимa и на турцизме. Марина даје појашњење шта су неологизми и жаргонизми, и по чему се разликују. Такође, како неологизми улазе у наш језик, да ли треба да се користе и када, и на који начин их треба преводити и како их правилно употребити. Са посебним освртом на то зашто је важно да се језик чува и како се то може постићи.Сазнај да ли вампир и бинџ имају алтернативу. И како је Марина уместо кафе добила главу користећи неологизам.

Гост - Марина Ђенадић

Филолошкиња, уредница Тараба речника, и уредница Креативне радионице Балкан.

Погледај више о госту
Води: Горан Маринковић 14. 04. 2021.
Слушај на:

Епизода: Жаргон, сленг и арго

Тема ове Тараба приче су Неологизми и жаргонизми. Гости друге епизоде су Марина Ђенадић, коју си имао/ла прилике да чујеш и у претходној епизоди, и лингвиста Павле Ћосић, аутор уџбеника ,,Српски за странце” и ,,Речника синонима”. Наши гости се надовезују на причу из претходне епизоде.

Слушањем ове епизоде Тараба прича сазнаћеш нешто више о настанку и правилној употреби неких од популарнијих речи које данас користимо, као што су запратити, бинџовати, изневеровати и сл. Наши гости су се дотакли тема као што су жаргон, сленг и арго и начина на који се на ове типове речи гледа у свету лингвистике и на друштвеним мрежама. У овој динамичној дебати сазнај шта наши гости мисле о шеровању, хештегу и ретвитовању и коме смета реч лајк.

Гост - Марина Ђенадић

Филолошкиња, уредница Тараба речника, и уредница Креативне радионице Балкан.

Погледај више о госту

Гост - Павлe Ћосић

Лингвиста, аутор Речника синонима и аутор Приручника језичке недоумице: заблуде и митове. У београдским круговима познат као писац и шарлатан.
Погледај више о госту
Води: Горан Маринковић 27. 09. 2021.
Слушај на:

Подели причу на друштвеним мрежама

Сличне приче

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране