тема

#ЛАЈК

Изворно: like

Врста речи: именица

Алтернативе:

Домаће

#свиђање

#допадање

#одобравање

#подршка

#готива (жаргонизам)

људи изражавају свиђање

Стране

#/

Детаљи

Значење

свиђање; знак који се графички изражава као подигнути палац, у значењу одобравања, свиђања, допадања, па чак и подршке.

Правилна употреба

Иако се често чује, не треба употребљавати ову реч у формалним приликама. Тренутно не постоји адекватна алтернатива у српском језику за ову реч. Најприближнија правилна употреба би била: Ова објава је имала преко хиљаду реакција.

Неправилна употреба

Ова објава је имала преко хиљаду лајкова.

Напомена

/

Занимљивост

И у енглеском like потиче из сленга и жаргона. Ова реч је била део популарне културе која датира још од 1928. године и стрипа у ,,Њујоркеру" који приказује две жене које разговарају о радном простору мушкарца:

„Шта има – страшно?"

„Не, он има као поткровље".

Злогласна употреба like појавила се као лингвистички додатак још у 19. веку у следећем одломку у роману „Отети" Роберта Луиса Стивенсона из 1886: Шта je погрешно у вези са тобом?

Компликује се ствар јер се у енглеском like користи и као именица, и као глагол, прилог, придев, предлог, везник. Иако се у српском језику чују и пишу, именица ,,лајковање" и глагол ,,лајковати", ове речи треба употребљавати само у колоквијалном говору, у контексту који је у вези са активностима на друштвеним мрежама.

У последње време се неке појаве, понуде, производи, или особе сагледавају по броју ,,лајкова" односно ,,свиђања" на друштвеним мрежама. Тај начин размишљања није присутан само међу млађом популацијом, већ и у пословном, корпоративном свету. Број свиђања (,,лајкова") није пресудан критеријум, али се узима као једна од референци.

Mноге компаније на основу броја свиђања на друштвеним мрежама формирају попусте, пакете и акцијске понуде, стога вољало би и промислити шта и зашто обележавамо да нам се нешто свиђа.

Када ти најчешће говориш лајк?

Подели реч на друштвеним мрежама

suggest

Посети нашу инстаграм страницу

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране