тема

#АПЛОУДОВАТИ

Изворно: upload

Врста речи: глагол

Алтернативе:

Домаће

#преснимити

#пребацити

#додати

#окачити

#поставити

#аплоудовати

#отпремити

стрелица на горе

Стране

#*

Детаљи

Значење

Пренос датотеке из рачунара корисника у други рачунарски систем или на апликацију преко модема и или медијума, при чему се користи трансфер протокол (FTP). Тај исти процес, гледан из позиције рачунара који прима податке, зове се (преузимање података). Развој и заступљеност друштвених мрежа је донео и још једно значење овог неологизма: ,,окачити, поставити".

Правилна употреба

Подаци су пребачени са таблета. Аплоудоване су фотографије на клауд.

Неправилна употреба

Када ћемо аплоудовати све информације?

Напомена

/

Занимљивост

Овај неологизам се повезује и са проширеном стварношћу (спој реалне и виртуалне стварност) , захваљујући којој ћемо моћи да поставимо дигиталну архитектуру и дизајн на било коју површину, додамо неколико кућних љубимаца, биљака, ванземаљаца, зомбија и свега осталог што будемо желели да видимо у својој дневној соби. Визионари за проширену стварност пружаће доживљај виртуелне телевизије без потребе за физички присутним екраном: моћи ћемо да лежимо у кревету и гледамо програм на плафону. Ово ће утицати на начин живота. Моћи ћемо да изнајмимо веома мали стан, убацимо неколико основних комада намештаја и уређаја, а затим искористимо проширену стварност и пребацимо се (,,аплоудујемо се"), да би стан деловао као луксузни апартман.

Комбиновање виртуелног и физичког значи да нам ни прозори неће бити потребни: уместо да гледате у саобраћајну гужву, имаћете виртуелни прозор који пројектује дивну шуму, плажу, или узбудљиву градску панораму. Ма где се преселили, сваки пут ћете моћи да реконфигуришете подешавања и прилагодите их параметрима новог простора, како бисте имали осећај да се налазите у топлом дому.

Док се ово не деси и буде широко заступљено, неологизам ,,аплоудовати" треба употребљавати искључиво у вези са рачунарима и информационим технологијама.

Подели реч на друштвеним мрежама

suggest

Посети нашу инстаграм страницу

стрелица ка горе стрелица ка горе Врати се на врх стране